Da li dete treba da se bavi sportom?

Treninzi za decu imaju višestruku ulogu. Osim što razvijaju dobru kondiciju i fizičku spremnost, deca uz pomoć sporta nauče da grade poverenje, da imaju smisla za timski rad, a i nauče kako da budu disciplinovani. Ipak, pre nego što svoje dete upišete na neki sport, uvek postoje pitanja “Koji sport je najbolji za moje dete?” ili “Za koji sport je moje dete stvoreno?”. Pronalaženje pravog sporta za dete za svakog roditelja je pravi izazov.

Da li se mlađa deca brže prilagođavaju?

Kako kad. Ipak, ne terajte dete da trenira nešto samo zato što vi smatrate da je pravo vreme za to. Ne forsirajte dete da na sport krene sa četiri ili pet godina, jer njegove motoričke sposobnosti još uvek nisu dovoljno razvijene. U mlađem uzrastu ga možete upisati u školicu sporta. Preporučuje se da deca počnu da treniraju kada krenu u školu. Recimo može da krene sa svojim vršnjacima, komšijama, drugarima. Ukoliko krene bez društva, upoznaće nove drugare jer su deca u tom uzrastu već  socijalizovana i ne treba im pomoć roditelja pri sticanju novih drugara. Ukoliko se vašem detetu ne dopadne sport na koji ste ga upisali, nemojte da očajavate sigurno će mu se svideti neki drugi.

Da li je dete za timski ili individualni sport?

Sve zavisi od deteta. Bilo bi idealno kada bi dete krenulo na neku vrstu timskog sporta u ranoj fazi svog detinjstva (školica sporta). Deca koja treniraju u timu uče se mnogim veštinama, koje im dobro dođu  tokom života. Trebalo bi da znate da timsko takmičenje ili treniranje nije samo fudbal, košarka ili odbojka, već tu spadaju i veslanje, gimnastika, ples i plivanje… Ipak, ako vaše dete ne pokazuje sklonost ka treniranju u grupi, nemojte ga terati i ucenjivati, jer ćete na taj način stvoriti samo odbojnost. Na vama je samo da zajedno sa detetom pronađete sport koji mu najviše odgovara.

Kako da izaberete sport?

Prvenstveno se fokusirajte na interese deteta , vi najbolje znate da li je izuzetno aktivno, da li voli da trči ili više voli da pliva. Obratite pažnju na to da li uživa gledajući stariju braću i sestre ili drugare dok treniraju ili se takmiče. Bitno je da obratite pažnju na to da li je dete izrazilo interes za određeni sport. Da li voli možda da pleše?

Stručnjaci smatraju da ono što decu čini srećnim i veselim dok se igraju i zabavljaju, može da se pretoči u neki sport. Recimo ako dete voli da plaše, upišite ga u školu plesa , a ne odbojku ili ako voli sa drugarima da igra fudbal, upišite ga u obližnji klub, a ne na džudo ili karate.

Ne kupujte odmah opremu

Ukoliko dete krene na neki sport nemojte se zaletati i odmah kupovati opremu, jer ono može posle nekoliko časova da se predomisli, pa ste uzalud bacilli novac. Dogovorite se sa trenerom da prvo vreme trenira u šorcu i majici ili trenerci, pa ako mu se zaista dopadne onda kupite i odgovarajuću sportsku opemu.

Šta ako dete želi da odustane?

Pre nego što upišete dete na sport, recite mu da i tamo postoje neka pravila. Recimo, ukoliko mu se ne dopadne da vam to kaže odmah posle dva ili tri treninga, a ne usred takmičarske sezone, kada na njega računaju trener i drugari iz ekipe.  Objasnite im da napuštanjem sporta u pola sezone, mogu samo da doprinesu da njihov tim postane slabiji.  Ako neka osnovna pravila u klubu već postoje po tom pitanju, recite ih i detetu pre nego što počne da trenira, jer ćete tako svi znati na čemu ste.

Zašto ne bi trebalo da upoređujete dete sa vrhunskim sportistima?

Nikada nemojte svoje dete upoređivati sa komšijskom decom ili sa nekim već afirmisanim i poznatim sportistom koji trenira decenijama. Na taj način ćete kod deteta narušiti  samopouzdanje i možda zbog vaših kritika više neće želeti da trenira. Bez obzira na to za koji sport se vaše dete odlučilo, setite se da ste vi kao roditelji detetov najbolji uzor. Budite uvek uz njih, bodrite ih i podstičite njihove napore. Učite ih  koje imaju koristi od dobrog sportskog ponašanja. I uvek, bez obzira koje mesto osvojili, recite detetu  „Bravo“. Sport je sjajna prilika za decu da odrastaju i sazrevaju u zdrave i uspešne odrasle ljude.

 

izvor: Bebac.com